Žitňanská sa obáva vstupu do súdnych registrov, Madej ju podporil

26.02.2013 Bratislava

Bratislava 26. februára (TASR) - Členka Ústavnoprávneho výboru NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská sa obáva nového oprávnenia, ktoré majú získať prokurátori možnosťou vstupovať do súdnych registrov (obsahujú všetky súdne prípady) v civilných konaniach. Kompetenciu im chcú dať Vladimír Faič a Anton Martvoň (obaja Smer-SD) v novele Občianskeho súdneho poriadku (OSP).

Žitňanskej v návrhu chýba záruka, že prokurátor nenazrie aj do registrov, ktoré vidieť nemôže. "Ja mám problém s ďalším posilňovaním prokuratúry, pokiaľ ide o civilné otázky. V novele ide o to, aby mal prokurátor prístup k spisu, čo má už vlastne dnes a prístup k registrom, ktorý dnes nemá. V registri však nie je nič viac ako spise. Ak má prístup do spisu, nepotrebuje register," argumentovala Žitňanská. Navyše, ako tvrdí, súdny register dnes nefunguje tak, že dokáže vyselektovať len to, čo prokurátor vidieť môže. "Ja nechcem, aby mal prístup aj k dátam, na ktoré nemá právo. Je jedno, či to bude na počítači sudcu alebo na inom. Treba technicky zabezpečiť, aby si prokurátor nemohol otvoriť inú zložku, na akú má nárok," myslí si. Žitňanská sa však obáva, že takéto technické zabezpečenie sa nepodarí zrealizovať do 1. mája, od kedy má zákon platiť.

Martvoň s obavami Žitňanskej nesúhlasí. Podľa jeho slov sa nahliadanie do súdnych spisov a registrov prokurátormi deje neoficiálne už dnes. "V súčasnosti vidí prokurátor v registri len to, čo mu ukáže sudca. Po novele sa to bude diať oficiálne a prokurátor si z toho bude môcť urobiť výpis alebo odpis," vysvetlil Martvoň. Podrobnosti o nahliadaní do spisov a registrov má podľa neho určiť ministerstvo spravodlivosti všeobecne záväzným právnym predpisom.

Žitňanskej obavy však podporil predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), ktorý presadil procedurálny návrh, aby výbor prerušil o novele rokovanie a pokračoval až 12. marca. Dovtedy si chcú poslanci zistiť, či rezort spravodlivosti dokáže technicky zabezpečiť ochranu registrov pred neoprávneným nahliadnutím zo strany prokurátorov.

Podľa návrhu novely OSP, o ktorej má definitívne rozhodnúť plénum na marcovej schôdzi, majú prokurátori získať oprávnenie nazerať do súdnych spisov a súdnych registrov vo veciach, na ktoré sa vzťahuje notifikačná povinnosť súdu podľa Občianskeho súdneho poriadku. Pre zmenu zákona sa vládni poslanci rozhodli preto, že viaceré súdy dôsledne neplnia svoju notifikačnú povinnosť voči okresným prokuratúram. "A ak ju aj splnia, z oznamu o začatí konaní, na ktoré sa vzťahuje Občiansky súdny poriadok, prokurátor nezíska informácie dôležité pre rozhodnutie, či je v konkrétnej veci potrebné vstúpiť do začatého súdneho konania," vysvetľujú v návrhu predkladatelia.
 

Vyberte región